Landelijke keuken

Een landelijke keuken wordt ook wel een boerenkeuken of plattelandskeuken genoemd. Een landelijke keuken zorgt voor een heerlijk warm en nostalgisch gevoel in huis. Een keuken waarin u zich thuis kunt voelen, waar echt in geleefd mag worden en waar gezelligheid en comfort samenkomen. Door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en warme tinten, krijgt de keuken een rustige en natuurlijke uitstraling. Wilt u inspiratie opdoen? Download dan onze brochure!

Materiaal- en kleurkeuze in de landelijke keuken

Als u kiest voor een landelijke keuken, dan is het belangrijk om de juiste materialen uit te zoeken. Een landelijke keuken bevat voornamelijk natuurlijk materiaal, zoals hout, metalen, steensoorten en gietijzeren elementen. Bij het gebruik van hout wordt er vaak gekozen voor fineerhout, omdat dit in tegenstelling tot massief hout, niet werkt (uitzet of krimpt). Daarnaast zijn ook de keuze voor de accessoires en het apparatuur bepalend voor de uitstraling van de keuken. Denk aan een bordenrek aan de muur, hangend keukengereedschap en sierlijke handgrepen. Qua kleur zien we vaak warme kleuren en natuurlijke basistinten. Denk hierbij aan wit, grijstinten, bruin en taupe. Dit kan uitgebreid worden met pasteltinten.

Apparatuur in een landelijke keuken

In de landelijke stijl mag de keukenapparatuur best groot en opvallend zijn. Een brede schouw met daaronder een groot fornuis met zoveel mogelijk pitten. Vroeger hadden we een fornuis op gas, maar tegenwoordig zijn er prachtige inductie fornuizen te koop. Deze passen goed binnen de landelijke keukenstijl. We zien steeds vaker dat apparatuur wordt ingebouwd en weggewerkt. In de landelijke stijl dient er een balans gevonden te worden tussen wegwerken en opvallen. Zo kan de koelkast bijvoorbeeld weggewerkt worden, maar is het mooi als de oven groot en opvallend is.

Modern landelijk

Ook binnen de landelijke keukenstijl zijn er nog veel verschillende stijlen en mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een moderne landelijke keuken, een combinatie van de landelijke en moderne keukenstijl. Zo heeft u het nostalgische en warme gevoel van de landelijke keuken gecombineerd met de eenvoudige stijl van de moderne keuken. Ideaal als u fan bent van de landelijke stijl, maar ook graag rust en ruimte wilt creëren in de keuken.

Klassiek landelijk

De klassiek landelijke keukenstijl heeft een ouderwets randje. Zo vind u er vaak een schouw, oud servies, hangkasten met glazen deurtjes en een sierlijke kraan. En in tegenstelling tot een modern landelijke keuken, komen we hier juist veel sierlijke elementen tegen. Handgemaakte materialen, zoals potten, pannen of een schouw gevuld met specerijen, geven de keuken een ambachtelijk karakter.

Landelijke keuken met kookeiland

Ook erg populair is een kookeiland in het landelijke keuken interieur. Dit maakt de landelijke keuken een gezellige plek, waar je niet alleen kookt, maar ook gezellig kunt borrelen. Een kookeiland is vaak voorzien van een hoop opbergruimte en een fornuis om lekker bourgondisch te koken. Ontbijten, koken, eten, dineren of borrelen, het kan allemaal in een landelijk ingerichte keuken.

Landelijke keukens bij Keukenstudio Dekker

Een keuken dient tegenwoordig niet alleen maar voor het bereiden van eten. We willen er ook kunnen thuiskomen en leven. Een landelijke keuken leent zich daar perfect voor. Overweegt u ook om voor een landelijke keuken te kiezen? Het team van Keukenstudio Dekker staat voor u klaar met vrijblijvend advies of download onze brochure.